Budapest Agile Meetup: Amikor kiderült, hogyan fárasztom le feleslegesen az agyam és hogyan tudom ezt elkerülni

Szeretnéd megérteni, hogy miért alakulnak ki végeláthatatlan meeting sorozatok, amiken döntés kellene, hogy szülessen, de nem történik meg? Előfordult már veled, hogy hiába gondolkodtál valamin, nem jutottál eredményre, de később egyszer csak bevillant a megoldás? Ezeknek a jelenségeknek a hátteréről hallhattunk a legutóbbi Budapest Agile Meetupon Linda Risingtól. 

Az emberi elme kevesebb, mint 10%-át használjuk tudatosan. Ez a kapacitásunk egyszerre egy dologra tud fókuszálni, lassan dolgozik, leginkább logika alapján, valamint hamar elfárad. Ott van azonban a maradék, ami minden eddigi tudásunkért, emlékünkért felel. Ennek a működése a háttérben zajlik, rendelkezésére áll az összes eddigi felhalmozott tudásunk és emlékünk, képes több dologgal foglalkozni egyszerre és intuitíven működik.

A legtöbbször, ha új problémával kerülünk szembe első lépésként igyekszünk azt tudatosan, szisztematikusan megoldani és ez egy munkahelyen a gyakorlatban, többek között hosszas közös brainstormingok formájában testesül meg. 

Linda javaslata a következő: mielőtt összeülünk közösen ötletelni, tegyük világossá mindenki számára a kérdéskört. Hagyjunk időt, hogy mindenki a maga tempójában elemezze azt, és ezt a következőképpen tegye: ne gondolkodjunk egy témán aktívan 10-15 percnél többet. Váltsunk, csináljunk valami mást, és hagyjuk az agyunk tudatalatti részét a háttérben dolgozni. Később üljünk ismét neki a témának, és az így összegyűlt ötletekkel már hatékonyabb másokkal közösen ötletelni és valami újjal előállni. 

Ez a különböző személyiségtípusok együttműködését is támogatja –  egy introvertált személyt, aki magában szeret először értelmezni egy kérdéskört  csak zavar, ha mások egyből elkezdenek hangosan gondolkodni 

Kihasználjuk az agyunk teljes egészét – fordíthatjuk tudatos kapacitásunk más, mindenképpen aktív figyelmet igénylő tevékenységekre, mint valaminek a megtanulása, vagy komplex feladatokra, például egy report elkészítése.

Valamint könnyen lehet, hogy megelőzünk végeláthatatlan, eredménytelen meetingeket.

A meetup felvétele az alábbi linken érhető el:

[embedyt]https://www.youtube.com/watch?v=au0o2KXnPOc[/embedyt]