Agilis versus Home office

Senkinek nem újdonság, hogy a járvány hatására rengetegen vonultak részben, vagy egészben home officeba. De mi történik ilyenkor az agilis módszertanokat alkalmazó csapatokkal, hiszen az agilitás kiemelt hangsúlyt fektet a személyes jelenlétre és a személyes kommunikációra. Nem éri őket hátrány emiatt, nem csökken a produktivitásuk?

A válasz az, hogy nem! Tapasztalataink alapján az agilisan működő csapatok sokkal könnyebben viselték az átállással kapcsolatos nehézségeket, mint tradicionális párjaik, produktivitásuk nem csökkent, sőt, több esetben még nőtt is.

Hogyan működik az agilis home officeban? Agilis blogunk legújabb cikkében ezt mutatjuk be.

Mi lehet ennek az oka?

 

1. Az agilis módszertanok eredetileg is azért jöttek létre, hogy kezeljék az ismeretlen, gyorsan változó helyzeteket, ezekre lettek felkészítve, optimalizálva. A jelenlegi szituáció pont ilyen.

2. Az agilis csapatok önszerveződőek, proaktívan képesek saját maguk megoldani a problémáikat, meghozni a megfelelő döntéseket. Ezért nem érintette őket károsan, hogy főnökeik személyesen sokkal kevésbé elérhetőek.

3. Ugyanígy, a vezetőség jobban bízik bennük, hiszen az agilitásban kulcsfontosságú a kölcsönös bizalom. Nincs szükség mikromenedzsmentre, a munkatársak folyamatos megfigyelésére.

4. A motivált, a közös célokkal tökéletesen tisztában levő csapat megfelelő tempóban és jó irányban halad külső kontroll nélkül is.

5. Az agilitásban jelen lévő folyamatos önellenőrzés és alkalmazkodás segítségével a csapatok sokkal gyorsabban és könnyebben megtalálják az ilyen, elsőre szélsőségesnek tűnő körülmények között is a megfelelő munkamódszereket, hovatovább folyamatosan fejlesztik, finomítják azokat.

6. A folyamatos kommunikációhoz hozzászokott emberek éhezik az együttműködést, gyorsan sikerült átállniuk a digitális kommunikációs csatornákra, a legtöbben már eleve használták azokat, csak a hangsúly tolódott át.

Sorolhatnánk az okokat tovább, de ebből is látszik, hogy habár az agilitás nem az otthoni munkavégzés lehetőségét fejben tartva született meg, maga is gyorsan, ha úgy tetszik, agilisan képes alkalmazkodni az új körülményekhez. Az agilitás számára talán nem optimális a távoli munkavégzés, de a távoli munkavégzés számára viszont úgy tűnik, az agilitás az optimális megoldás.

Gondoljátok végig: csapatotok produktivitása nőtt vagy csökkent az átállástól? Hosszú távon is fenn tudtátok tartani ezt a produktivitást? Személyesen hogyan érintett a dolog? Nőtt a motivációtok vagy csökkent? Sikerült megváltoztatni a munkamódszereiteket, vagy csak ugyanúgy dolgoztok, mint az irodában, csak épp otthonról? Hogyan sikerült megtalálni a határt a munka és a magánélet között? Ha többet szeretnétek tudni a távoli és a hibrid munkavégzésről, azok lehetőségeiről és csapdáiról ne habozzatok felvenni velünk a kapcsolatot!

Írta: Erényi Gábor, Sprint Consulting