Az agilis transzformáció agilisan

 – You are supposed to be self-organising! -, azaz “önszerveződőnek kellene lennetek” üvöltötte vöröslő fejjel a külföldről ideszalasztott Agile Coach annál a szervezetnél, ahol épp vendégeskedtem. A csapat segítségért fordult hozzá egy kaotikus agilis transzformáció közepén, szemmel láthatólag elkeseredve, nem értve, hogy mi is történik körülöttük. Elgondolkodtam: valóban ilyennek kellene lenni egy agilis transzformációnak?

A cím nem elírás. Mit is jelent az “agilis” szó ebben a kontextusban? Azt, hogy a transzformáció után agilisan fog működni a szervezet, vagy esetleg azt is, hogy maga a transzformáció is így hajtódik végre? Egyáltalán szétválasztható a kettő, van értelme nem agilisan nekiállni egy agilis transzformációnak?

A kérdés eldöntéséhez forduljunk az agilis alapértékeket definiáló Agilis Kiáltványhoz:

1. Az egyének és a személyes kommunikáció a módszertanokkal és eszközökkel szemben
Van-e értelme kizárólag a módszertanokra és a bevezetett eszközökre helyezni a hangsúlyt egy transzformáció során, anélkül, hogy tekintettel lennénk az egyénekre gyakorolt hatásokra és végiggondolnánk a kapcsolódó kommunikációs kérdéseket?

2. A működő szoftver az átfogó dokumentációval szemben
Van-e értelme hosszasan, részletesen dokumentálni az új munkamódszereket, mielőtt megbizonyosodnánk, hogy azok beváltak és működnek?

3. A megrendelővel történő együttműködés a szerződéses egyeztetéssel szemben
Lehet-e úgy levezényelni bármilyen változást, hogy közben nem törekszünk folyamatos együttműködésre az érintettekkel, valamint ha maga a megrendelő nem aktív részese a transzformációnak?

4. A változás iránti készség a tervek szolgai követésével szemben
Lehet-e eredményes egy olyan transzformáció, ahol egy tervezési szakasz során kitaláljuk, hogy minek kell történnie, majd nem mérjük vissza a sikerességet, nem változtatunk, finomítunk folyamatosan?

A kérdés eldöntését rátok bízom. Ha volt már nálatok ilyen transzformáció, vagy esetleg most tervezitek, gondoljátok végig a fentieket, beszélgessetek róla! Ha pedig további kérdéseitek vannak, ne habozzatok feltenni nekünk!

Írta: Erényi Gábor, Sprint Consulting