Daily Standup: A legismertebb Scrum technika – ami a valóságban nem is létezik

Tréningek kezdetén gyakran teszem fel a kérdést, hogy tudtok-e mondani egy Scrum technikát. Szinte kivétel nélkül hamar érkezik a válasz: a Daily Standup. Majdnem mindenki használja, akár Scrumban dolgozik, akár nem, sőt, sokan azt gondolják, hogy már attól agilisan dolgoznak, hogy van Daily Standupjuk.

Mi él a fejünkben a Daily Standupról?

Amikor rákérdezek, hogy mi is ez a technika, természetesen buzgón sorolják: ez az a státuszmeeting, ami a nevét is onnan kapta, hogy kötelező állva csinálni, éspedig úgy történik, hogy a Scrum Master, vagy a Team Lead vagy a projektmenedzser mindenkit végigkérdez a híres-hírhedt három kérdéssel: mit csináltál tegnap, mit csinálsz ma, van-e valami elvámolni… izé, jelentenivaló elakadásod. Mondjuk az utolsó kérdést gyakran elhagyjuk, úgyis szól az illető, ha gáz van, meg amúgy sem szeretik bevallani, hogy nem megy nekik valami. Sőt a második kérdés sem annyira népszerű, a státuszoláshoz bőven elég az első. A Daily Standup nem mindig naponta van ugyan, és általában nem férünk bele az előírt tizenöt percbe, de hát nem vagyunk olyan vaskalaposak, hogy mindent az előírások szerint csináljunk, a valósághoz igazítjuk magunkat, nem a könyvhöz.

Kár, hogy a fenti bekezdés szinte minden állítása téves.

Mit (nem) ír a Scrum Guide a Daily Standupról?

Kezdjük azzal, hogy a Scrum nem ismer olyan technikát, hogy Daily Standup.

Jól olvastad. Ha fellapozod a Scrum Guide-ot, nincs benne ilyen technika, praktika, akárminek is hívjuk. Van helyette viszont egy Daily Scrum nevű, és ez most itt nem csak nyelvtannáciskodás, játék a betűkkel, ez a technika – bár egy külső szemlélő számára hasonlíthat a fent említett menethez – gyökeresen különbözik attól. 

Nem véletlenül Daily Scrum és nem Daily Standup a neve. Vicces ugyan, hogy a technika eltorzulásakor a Daily megmaradt a névben, annak ellenére, hogy nagyon sok helyen nem naponta tartják, a lényeg pedig, a Scrum, épp az az elem, amiről a teljes keretrendszer a nevét kapta, kikopott, holott ez a technika célja, értelme, lényege, sava-borsa. A Scrum helyett viszont bejött valami a névbe, a Standup, ami hivatalosan nem is része a technikának. Ezzel nem azt mondom, hogy tilos állva tartani, sőt, hasznos dolog lehet, maga Jeff Sutherland, a Scrum egyik kitalálója is így tartotta a kezdeti időktől fogva, de a technika lényege nem ez, ez csak egy olyan kivitelezési mód, ami még csak bele sem került a Scrum kánonba.

Mit mond a ChatGPT? 

A konfúzió olyan mértékű, hogy még a szegény ChatGPT is elvérzett rajta. Megfuttattam a kérdést, hogy mi a különbség a Daily Scrum és a Daily Standup között, és egy hosszú választ kaptam, melynek terjedelmi okokból csak a leglényegesebb pontjait idézem:

“…The Daily Standup is a daily meeting that is often used in other Agile methodologies, such as Kanban. The purpose of the Daily Standup is similar to that of the Daily Scrum: to synchronize and plan work for the day. However, the format of the meeting is slightly different. During the Daily Standup, team members answer three questions:

What did you accomplish yesterday?

What are you planning to do today?

Are there any impediments that are preventing you from achieving your goals?

The key difference between the two meetings is the use of the word “impediments” instead of “obstacles”…

…Another difference between the two meetings is that the Daily Standup does not require the team to stand up, as the name might suggest…”

Mivel szemmel láthatólag a ChatGPT is összezavaradott a Daily Scrumként definiált, de Daily Standup néven népszerűvé vált és sokszor félreértett technikától, térjünk vissza inkább az alapokhoz, a Scrum hivatalos leírásához, a fent említett Scrum Guidehoz. 

Mit ír a Scrum Guide a Daily Scrum-ról? 

“A Daily Scrum célja, hogy ellenőrizze a haladást a Sprint Goal felé, szükség esetén kiigazítsa a Sprint Backlogot, hozzáegyeztetve a soron következő tervezett munkát. 

A Daily Scrum egy 15 perces esemény a Scrum Team Developerei számára. A bonyolultság csökkentése érdekében a Sprint minden munkanapján ugyanabban az időben és helyen kerül rá sor. Ha a Product Owner vagy a Scrum Master aktívan dolgozik a Sprint Backlog elemeken, akkor Developerként vesznek rajta részt.

A Developerek kiválaszthatják a Daily Scrum struktúráját és technikáit, feltéve, hogy az a Sprint Goal felé történő haladásra összpontosít, és eredménye egy végrehajtható terv a soron következő munkanapra. Ez fókuszt teremt és az önmenedzsmentet segíti elő.

A Daily Scrumok javítják a kommunikációt, azonosítják az akadályokat, elősegítik a gyors döntéshozatalt, következésképpen szükségtelenné tesznek más megbeszéléseket.

A Daily Scrum nem az egyetlen alkalom, ahol a Developerek módosíthatják a tervüket. A nap során is gyakran találkoznak, hogy részletesebb egyeztetéseket folytassanak a Sprint hátralevő munkájának módosításáról vagy újratervezéséről.“

Mi a Daily Scrum célja?

Voila! A Daily Scrum (és a teljes keretrendszer!) egy rugby-technikáról kapta a nevét, ahol a játékosok összedugják a fejüket és összekapaszkodva, közös erővel küzdenek a labda megszerzéséért, a végső cél, a labda gólvonalon túl juttatása érdekében. Pont erre való a Daily Scrum is: a csapat összedugja a fejét, hogy hogyan tudják minél hamarabb, minél nagyobb valószínűséggel KÖZÖSEN EGYÜTTDOLGOZVA elérni a Sprint célját.

Nincs szó státuszolásról, főleg nem a Scrum Masternek vagy a Team Leadnek, legfőképpen pedig nem a projektmenedzsernek. Nincs szó három kérdésről. Ezek a régebbi verziókban ajánlásként vagy példaként szerepeltek ugyan, a legújabb verzióból viszont épp amiatt, hogy sokan szó szerint értelmezték, teljesen eltávolították. Ez nem azt jelenti, hogy tilos a három kérdést feltenni, továbbra is lehetséges, de legyünk tisztában azzal, hogy a Daily Scrum nem merül ki a három kérdés mechanikus megválaszolásában. Alkalmazhatunk másik technikákat is, például azt, amiről ebben a korábbi cikkben írunk.

Kötelező viszont naponta tartani, és 15 percre vagy az alá szorítani. A kötelező alatt most természetesen azt értem, hogy ha ezek a feltételek nem teljesülnek, a Scrum Guide szerint nem nevezhető Scrumnak, amit csináltok. “Az itt leírt Scrum keretrendszer nem megváltoztatható. Lehetséges ugyan a Scrum csupán egyes részeinek bevezetése is, az eredmény azonban nem Scrum lesz.” (www.scrumguides.org

Mit, mikor, és miért tartsunk?

A Daily Scrum csupán egy újabb felesleges meeting, ha nem vált ki más meetingeket. Ha nem naponta tartjátok, azzal nem időt takarítotok meg, csak azt jelenti, hogy a csapat nem közösen dolgozik a célokért, valójában csak papíron egy csapat, mindenki a kis saját burkában molyolgat. Ha nem sikerül 15 perc alatt ledarálni, ez azt jelenti, hogy napközben nem kommunikáltok eleget, vagy mindenki státuszolásra használja, annak bizonyítására, hogy ő bizistendesokat dolgozik.

Dobjátok ki hát a francba a Daily Standup nevű státuszmeetinget, inkább legyenek értelmes céljaitok a Sprintben, dolgozzatok rajta közösen és tartsatok minden nap Daily Scrumot!

Ha többet szeretnétek tudni, hogy mire is szolgálnak a Scrum ceremóniák valójában, és hogyan lehet azokat valós céljuknak megfelelően alkalmazni, látogassatok el egy Scrum/Agile Elevation vagy Advanced Scrum Master tréningünkre.

Írta: Erényi Gábor, Sprint Consulting