Változik a Certified Agile Leadership képzés: összeszedtük, hogyan

Az eddig CAL I néven futó, agilis vezetőket célzó Scrum Alliance-program három részképzésre válik szét: CAL-Essentials, CAL-Teams, és CAL-Organizations. A Scrum Alliance célja az újítással, hogy egy rugalmas, személyre szabható képzési utat nyújtson a tanulni vágyóknak.

Az új CAL

Oktatók és tanulók visszajelzései alapján döntött úgy a Scrum Alliance, hogy bővíti a programot a két fő résztvevői célcsoport helyzethez alkalmazkodva. A flexibilis programmal könnyebbé válik a személyes és szakmai igények kielégítése és nagyobb autonómiát biztosít a trénernek, hogy személyre szabottabb legyen a tartalom. A három új résztréning a következő:

Certified Agile Leadership – Essentials

A három közül ez a “belépő” kurzus, célja, hogy felhívja a figyelmet az agilis vezetés alapjaira és segítse az alapvető megértést. Az agilis vezetők gondolkodásmódjának, fókuszának és viselkedésének feltárása lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy megkezdjék tanulási útjukat azzal kapcsolatban, hogy miből áll agilisan gondolkodó vezetőnek lenni egy mai munkahelyen.

Certified Agile Leadership – Teams

Ez a tréning agilis csapatok hatékony vezetésére készíti fel a vezetőket és aktuális, naprakész eszközöket ad a kezükbe. Előfeltétele az Essentials tréning elvégzése. 

Certified Agile Leadership – Organizations

A CAL Organizations gyakorlati tudást nyújt azok számára, akik nagyobb szervezetek és vállalatok vezetői pozícióiban szeretnének az agilis működés vagy átalakulás élén állni. Előfeltétele az Essentials tréning elvégzése. 

A részletes tematika és leírás CAL tréningünk oldalán érhető el. 

Mindhárom külön Scrum Alliance minősítést nyújt, amely két évig érvényes. Ahhoz, hogy valaki továbbléphessen a CAL II minősítéshez, a CAL Essentials után választható, hogy a Teams vagy az Organizations képzés elvégzésével specializálódnak inkább, de akár mindhárom tréning is elvégezhető. A kurzusok végezhetők egyszerre, vagy akár úgy, hogy hónapok telnek el egy-egy képzés között. 

Mi történik a régi CAL I tanúsítvánnyal?

2021-től már nem tarthatóak CAL I tréningek, és már csak az új minősítések szerezhetőek meg. Azok számára, akik korábban már elvégezték ezt a képzést, fennáll az ingyenes lehetőség (ehhez a teamleaders [at] scrumalliance [dot] org email-címen kell felvenni a kapcsolatot), hogy a következő három opció valamelyikére ingyenesen aktualizálják oklevelüket:
– CAL-E, CAL-T, CAL-O
– CAL-E & CAL-T
– CAL-E & CAL-O

Amennyiben valaki nem szeretne ezzel a lehetőséggel élni, a CAL I minősítés lejárati dátum valamint megújítási díj és követelmények nélkül megmarad számára.

Forrás: Scrum Alliance