Advanced vagy Certified tréning – Hogyan válassz?

“Scrum Master vagy Product Owner tréningen szeretnék részt venni, melyiket válasszam? Mi a különbség az Advanced, a Certified, és az Advanced Certified képzések között?”

Megfontolandó szempontok

Gyakran teszik fel nekünk a fenti a kérdést. Valóban, nem mindig a legegyértelműbb választás, hogy melyik tréning lehet a legalkalmasabb agilis képzéseink kínálatából.
Annak érdekében, hogy segítsünk résztvevőinknek a döntéshozatalban, néhány kérdést szoktunk feltenni nekik:

• Milyen nyelven szeretnéd a tréninget?

• Szükséged van nemzetközi certificate-re?

• Van már agilis tapasztalatod?

• Mi a célod a tréninggel?

• Testreszabjuk a képzést? (vállalati, belső kurzus esetében)

A válaszok birtokában már könnyebben tudunk segíteni a legmegfelelőbb program kiválasztásában. Az alábbi ábra bemutatja a főbb különbségeket a lehetőségek között.

 

Megjegyzés: a Certified képzések alapszintű agilis ismeretekre építenek, ezek hiányában ezért első lépésként a Scrum / Agilis Szintlépés tréninget szoktuk ajánlani.

Advanced és Certified – részletek és jellegzetességek

Advanced tréning

Az Advanced Scrum Master és az Advanced Product Owner tréningen magyarul és angolul is részt vehetsz, a magyar piacot és szakmát jól ismerő tanácsadóink vezényletével. A képzés végén vizsga nélkül megszerezheted saját, Sprint Consulting-bizonyítványunkat. Ezek a képzések gyakorlati Scrum és agilis tapasztalatokat igényelnek és egy haladó szintű eszköztárat nyújtanak a résztvevőknek, amellyel a még magasabb szintre emelhetik a vállalati agilitást.

Akkor ajánljuk ezt a tréningtípust, ha már az agilis keretrendszer szerint dolgozol, szereztél már tapasztalatokat és szeretnél továbbfejlődni. Jó választás, ha testreszabott programra van szükség (opcionális coachinggal) és a képzésnek magyarul kell lennie. Az Advanced tréningek abban az esetben is opciók lehetnek, ha már Certified vagy, és tovább mélyítenéd az ismereteidet a témában.

Certified tréning

A Certified képzések – mint a Certified ScrumMaster vagy a Certified Scrum Product Owner – angolul kerülnek megtartásra nemzetközileg elismert trénereink által. Aktív és értő részvétellel (és egy sikeres feleletválasztós online teszttel a CSM tréning esetében) a Scrum Alliance által kiállított certificate-et és két éves Scrum Alliance tagságot szerezhetsz. Ezek a gyakorlati képzések előzetesen alapvető Scrum és agilis ismereteket igényelnek.

Egy Certified tréning a legjobb választás, ha nemzetközi minősítés a cél, vagy akár a csapattagok ezzel való jutalmazása. Akkor is tudjuk ajánlani, ha (még) nem mélyedtél el annyira az agilis világában.

Advanced Certified

Ha folytatni szeretnéd a Scrum Alliance-es képzési utat, ezt az Advanced Certified ScrumMaster (A-CSM) vagy az Advanced Certified Scrum Product Owner (A-CSPO) tréning segítségével teheted meg. Csakúgy, mint a “sima” certified tréningek, ezeket is nemzetközi tréninereink tartják, és a vizsga nélkül megszerezhető certificate mellett két éves Scrum Alliance tagság szerezhető. Az A-CSM és az A-CSPO nyújtja a tréningjeink közül a leghaladóbb szakmai eszköztárat.

Az Advanced Certified képzésekbe akkor érdemes belevágni, ha már rendelkezel Scrum Alliance-papírral (ez kötelező előfeltétel), gyakorlati ismeretekkel, megéléssel és a lehető legmagasabb szintű minősítésre törekszel. Mivel a CSM-CSPO-hoz képest ezek a tanúsítványok meglehetősen ritkák, könnyen kiemelkedhetsz akár a globális munkaerőpiacon is és kitűnhetsz a szakmában.